11 Eylül 2008 Perşembe

ilk sayımız

Edebiyat dergilerine bir yenisi daha eklendi. Temrin dergisi, edebiyatı merkeze alarak yayın hayatına atılıyor.

Dergi, kapak ve iç tasarımı ile “estetik” ve “edebi” zevki esas alan bir kadro tarafından çıkarıldığını hemen hissettiriyor. Derginin “Editörden” yazısında şu ifadelere yer veriliyor: “Aynı şeyleri söylemenin bir orijinalitesi yoktur. Orijinal olan, ya yeni bir şey söylemektir ya da farklı bir üslupla söylemektir. Bu dergi, bu düsturu ilke edinerek yola çıkıyor. Yani ya yeni bir şey söyleyecek ya da farklı bir tarzda söyleyecek.”

Dergi, uzun zamandır unuttuğumuz bir temel disiplini de vurguluyor: “Temrin.” Bu konuya şu ifadelerle dikkat çekilmiş: “Temrin kelimesi, “alıştırma, uygulama, egzersiz yaptırma” gibi anlamlara geliyor. Arapça asıllı bir kelime bu… Dergi, usta kalemlere yer verirken yeni kalemleri de edebiyatımıza kazandırmayı hedefliyor. Bu bir bakıma “usta-çırak” buluşması demek… Başka bir deyişle “temrin”lerle adım adım edebiyatın merkezine doğru yol almak… Her alanda olduğu gibi edebiyatta da ustalaşmanın sırrı sürekli “temrin”lerde saklıdır. Düzenli spor yapmak, düzenli okumak, düzenli yazmak, düzenli düşünmek hep birer “temrin”, hep birer “uygulama”, hep birer “meşk”, hep birer “alıştırma”dır.”

Yazının bir disiplin işi olduğunu anlamakta zorlanan birçok genç yazar ve şaire inat, Temrin dergisi ancak alıştırmalarla/meşklerle edebiyatın merkezine doğru yol alınabileceğine dikkat çekiyor.

Dergide Berat Demirci, “Kiralık Ağlayıcılar” isimli denemesi ile eskiden beri var olan bir mesleğe dikkat çekerek önemli tespitlerde ve uyarılarda bulunuyor. Şeref Yılmaz “Günlüklerle Başbaşa” isimli denemesiyle, Tanpınar’ın günlüklerinden kalkarak “günlük” denilen edebi türün hassasiyetlerine dikkat çekiyor.

Dergide “Puslu Metruk Ev, Köy Gofreti, Orkide” isimli öyküler, okuyucuya edebi haz hissettirecek türden… “Ahde Vefa” ile “Unutmak Hatırlama ve Affetmek Üzerine” isimli denemeler, dikkat çeken yazılar arasında…

Temrin’e edebiyatın dünyasına “hoş geldin” diyor ve uzun ömürler diliyoruz.

İletişim: temrindergisi@gmail.com

Hiç yorum yok: